IT Linux 2002:n laiteyhteensopivuus


Tietoa komponenttien ja oheislaitteiden toimivuudesta erityisesti IT Linux 2002:ssa
näytönohjaimet IT Linux 2002:n mukana tulee XFree86 4.1.0, joka tukee useimpia yleisiä näytönohjaimia. Näyttötilaa ja -asetuksia voi muuttaa Xconfigurator-käskyllä. Luettelon 4.1.0:n tukemista korteista saat tästä. Lisää tietoa saat (englanniksi) XFree86:n kotisivulta.

Näytönohjainten valmistajat voivat tarjota myös omia laiteohjaimia (ajureita), joilla näytönohjaimen saa toimimaan XFree86:n kanssa.

kirjoittimet Tuetut kirjoittimet. Tarkempaa tietoa saa osoitteesta http://www.linuxprinting.org/
digitaalikamerat IT Linux 2002:n mukana tulee gPhoto 0.4.3, joka tukee noin 110 digitaalikameramallia. Tuettujen mallien määrä lisääntyy jatkuvasti; tällä sivulla on lista uusimman version kanssa toimivista kameroista. Huomaa, että monien mallien tuki on vielä testivaiheessa ("experimental" tai "testing").
skannerit Katso SANE ja sen tukemat laitteet.
äänikortit IT Linuxiin sisältyy Linuxin vakioäänijärjestelmä OSS/Free. Sen asetukset säädetään sndconfig-ohjelmalla (ellei käyttöjärjestelmä tunnista äänikorttia automaattisesti).

Käynnissä on myös ALSA-projekti, joka luultavasti tulevaisuudessa otetaan mukaan Linux-ytimeen. ALSA tukee eräitä äänikortteja (katso listaa) paremmin kuin OSS/Free, mutta vaatii hieman vaivannäköä, koska joudut toistaiseksi imuroimaan ja asentamaan sen erikseen. Tässä on esimerkki asennuksesta.

Kolmas vaihtoehto on kaupallinen OSS-järjestelmä.

Katso myös The Linux Sound HOWTO, Creativen Open Source -sivu

verkkokortit Linux Network Drivers
modeemit Ulkoiset sarjaporttiin liitettävät modeemit toimivat lähes aina IT Linuxin mukana tulevilla ohjelmistoilla ja laiteohjaimilla.

Sisäisistä modeemeista vain osa toimii Linuxissa. Ns. rautamodeemit toimivat suuremmalla todennäköisyydellä kuin softa- eli Win-modeemit, joissa tiedonkäsittely on siirretty suureksi osaksi itse tietokoneen prosessorin harteille.

Rob Clarkin modeemitietosivuilla on luettelo, johon on kerätty tietoa eri modeemimallien toimivuudesta ja toimimattomuudesta Linuxissa.

Katso myös linmodems.org, Modem HOWTO

GPRS-laitteet Katso Linux and GPRS ja Linux GPRS HOWTO. Myös Matkapuhelininfosta ja sen foorumista voi olla apua ongelmien ratkaisemisessa.

AT-komennoilla toimivat puhelimet saa yleisesti ottaen toimimaan Linuxissa, kunhan oikeat asetukset saa selville. Tässä on esimerkki eräästä asennuksesta.

ISDN-laitteet Katso ISDN4Linux ja sen tukemat laitteet.
USB-laitteet http://www.linux-usb.org/
kannettavat
tietokoneet
Linux on Laptops
PCMCIA-laitteet Linux PCMCIA Information Page: tuettujen PCMCIA-korttien lista
Hiiret Hiiriasetuksia voi muuttaa komennolla mouseconfig.
Muita tietolähteitä: Red Hatin laitesivut, HOWTO-dokumentit, MBnetin ajuriapaja

Ajureita ja tietoa Linux-tuesta kannattaa etsiä myös laitevalmistajan www-sivuilta - ja jos tietoa tai linkkejä tiedon luo ei löydy, lähetä palautetta, niin tilanne saattaa parantua. Valmistajan Linux-tuen taso kannattaa myös ottaa huomioon uusia laitteita ostaessa.

Laitteisiin liittyvät kysymykset ovat tervetulleita myös IT Linuxin postituslistalle.


Muokattu viimeksi 30.9.2002. (C) tomi.kajala@iki.fi