Päiväkotien tilanne yhtä kauhea kuin vanhustenhoidossa
Viime syksynä halusin vaihtaa alaa ja menin töihin päiväkotiin. Rakastan lapsia ja olen itsekin sellainen utelias innostuva luonne. Rektrytointitilanteessa minulle selitettiin Espoon varhaiskasvatuksen strategiasta, jossa lapset leikkien ja oppien kasvavat tasapainoksiksi koululaisiksi.
No, todellisuus oli aivan järkyttävä. Lasten kohtelu oli ajoittaan henkistä ja fyysistä väkivaltaa! Parhaimmillaankin se oli ynseätä lapsille rähjäämistä ja tunteetonta komentelua. Kolme viikkoa sitä katsottuani irtisanouduin. En pysty katselemaan tuollaista lasten kaltoinkohtelua.
Yksi hoitaja kamppasi lapsen tämän juostessa ohi. Kun lapsi alkoi kaaduttuaan itkeä, hoitaja sanoi ”mitäs juoksit”! Toinen raahasi kiukuttelevaa lasta yhdestä jalasta pitkin pihaa. Yksi hoitaja potki lapsen leikit rikki ja sanoi että nyt jonoon mennään sisään, ja kun lapsi alkoi itkeä häntä lähdettiin kainalosta raahaamaan.
Lapsille puhutaan ”sun kanssa ei mikään onnistu” ja ”jos et käyttäydy me kerrotaan äidille” tai ”jos et nyt oo kunnolla et saa ruokaa” tai ”katso nyt kukaan ei susta tykkää kun oot niin hankala”. Lapset eivät saa mitään positiivista kommenttia koko päivänä. Huomiota saa vaan jos tekee jotain väärin. Lasten riitoja ei selvitetä vaan aina vaan raahataan ”rikollinen” pyytämään anteeksi. Itkevät lapset saavat rauhassa itkeä. Espoossa ei lapsia halita. Itkevältä lapselta ei kukaan kysy mikä harmittaa ja mitä harmitukselle voisi tehdä. Tunteita ei sanoiteta.
Erityislapsia riepotetaan kaikkein pahiten. Vaikka hyvin tiedetään että yhdellä on tuntoherkkyys, tälle revitään vaan ulkovaatteet päälle ja sitten jätetään liian kireistä resoreista hysteeriseksi tullut lapsi lattialle ulvomaan. Kiukuttelevaa lasta raahataan kahden naisen voimin ulos huoneesta, pakotetaan poliisiottein maahan makaamaan ja lihava hoitaja vielä istuu viisivuotiaan päälle! Maahanmuuttajalapset eivät opi suomea, kun ainut suomi, mitä heille puhutaan on ”ei sinne” tai ”heti takaisin” tai ”lopeta heti”.
Mitään lasten kanssa ei tehdä, ovat pihalla aamu- ja iltapäivät. Jos ollaan sisällä, lapsilla on todella tylsiä leluja, joissa ei ole mitään kehittävää. Kaikki ehdotukseni metsäretkistä yms. tyrmättiin. Lapset istuvat odottamassa muiden pukemista puoli tuntia joka ulkolähdön aikaan. Ruokapöydässä ei saisi puhua. Kuusivuotiaita yritetään nukuttaa väkisin niin että nukkarissa on kauhea meteli ja lapset juoksevat kirkuen ympäriinsä ja kukaan ei nuku. Lasten puuhat keskeytetään yhtä mittaa kun "on aika" lähteä seisoskelemaan jonoon ulkoilun tai ruokailun takia. Lapset seisovat jonoissa tunteja joka päivä.
Valtaosa lasten itkuista johtui hoitajista: hoitajat rähjäsivät, keskeyttivät leikit tai pakottivat lapsen johonkin, ja lapsi alkoi siitä itkeä. Minä kuljin kaiket päivät hellimässä lapsia, jotka kollegat olivat ensin saaneet itkemään tai hysteeriseksi. Minä sitten otin syliin, josta itku yleensä heti loppui, juteltiin mitä tapahtui, miltä tuntui ja mitä jos nyt yhdessä mentäis kuitenkin… Yksikään lapsi ei ollut mahdoton. Jokainen rauhoittui heti sylissä, myös ylivilkkaat, väkivaltaiset ja autistiset lapset. Lapsia ei siis voi todellakaan syyttää. Kuvaavaa on, että kun yhtä lasta komennettiin syömään tarttumalla tätä takaapäin kiinni, tämä konttasi itkien piiloon pöydän alle. Kun konttasin perään ja hetki juteltiin, kysyin onko sulla nälkä, vastaus oli JOO. No sitten kontattiin yhdessä pöydän alta ja mentiin käsi kädessä syömään. Ilman pienintäkään ongelmaa.
En ole uskoa näkemääni. Laadukasta varhaiskasvatusta tosiaan. Korupuheissa puhutaan paratiisista, mutta tuohan on ihan keskitysleiri. Ja olen ollut kolmessa eri päiväkodissa, jokaisessa sama meno. Erityislapsille ja maahanmuutajalapsille tilanne on erityisen karmea.
Kun yritin puhua asiasta toimittajille, ketään ei kiinnostanut. Nyt kun vanhustenhoidon surkeus on vihdoinkin selvinnyt koko kansalle, olisiko aika avata silmät myös päivähoidon suhteen?
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)
Puistattavaa luettavaa...nähdä tilanne lapsen kokemusmaailman kautta. Markkinaehtoinen alistava toimintametodi ulottaa lonkeroitaan ihmisen mieleen.
Kiitos että kirjoitat kokemuksistasi. Valitettavasti varhaiskasvatuslain myötä on puhuttu oppimisesta paljon, mutta keskustelu kasvatuksesta on mielestäni hukassa.
Jaa-a, itse olen aika läheltä seurannut kahden lapsen päiväkotitaivalta kolmessa eri päiväkodissa. Voi toki olla että huijaavat pyytämällä tuomaan luistimia ja suksia päiväkotiin, fotoshoppaavat lapsia metsä-, kirjasto- ja leikkipuistoretkille ja jotenkin kiristävät lapset valehtelemaan päiväkotipäivistään, mutta omat havaintoni päivähoidosta ovat kovasti erilaiset.
Täällä meilläpäin on jälkipolvet olleet ihan tyytyväisiä päiväkotiin. En mä nyt jaksa uskoa että teeskentelisivät innostusta aina aamuisin sinne mennessä vaan kyllä ilo on ihan aitoa.
Luin ehkä huolimattomasti, mutta en huomannut oliko kysymys yksityisestä vai kunnallisesta päiväkodista?
Minuakin jäi tuo kiinnostamaan.
Ja vielä: Olivatko päteviä lastentarhanopeja. Näillä on nimittäin pitkä koulutus ja palkat ovat suhteellisen huonot.
Jos tarha ei ole saanut päteviä, he ottavat keitä ottavat jne.
Tosin enemmistö autoritäärisen kielto-Suomen aikuisista eivät ole mitään varsinaisia portinavaajia vaan pikemminkin laumasieluisia tarhattavia.
Henry
Minusta korkeakaan, monivuotinen koulutus ei todellakaan takaa kykyä ottaa muut ihmiset tunnetasolla huomioon. Tarvitaan ennen muuta empaattisuutta, joka on osaksi synnynnäinen ominaisuus, joka näkyy jo tutkimusten mukaan hyvin varhain pienissä lapsissakin.
Empaattisuus on kykyä asettua toisen asemaan, niin että ymmärtää miltä toisesta tuntuu. Se on kykyä eläytyä toisen ihmisen elämään ja tunteisiin, johon taas tunnekylmä ihminen ei vain pysty.
Minusta lasten- ja vanhusten koulutuksen jo pääsykokeissa pitäisi ottaa tämä huomioon paljon paremmin, jos sitä nykyään edes kunnolla yritetään? Pelkkä hyvät arvosanat eivät vain riitä ihmisten kohtaamiseen lämpimällä sydämellä. Toisissa on jo luonnostaan kyky empatiaan, joka pitäisi myöskin testeissä tulla hyvin ilmi.
Tunnekylmillä luonteilla ei yksin kertaisesti pystytä aitoon empatiaan, eikä kykyyn kärsivällisyyteen, herkkyyteen ja jopa leikillisyyteen rasittavissakin tilanteissa.
Kaarinan esimerkit omasta käyttäytymisestään ovat esimerkillisiä, ja siihen luulisin vain harvan pystyvän, ei ainakaan vuosien raskaankin työuran jälkeen?
Itse olen nähnyt täällä Espoossa hyviä ja lämpimiä hoitajia, ainakin silloin kun vanhemmat ovat samassa tilassa. Muutama kerran toki muutakin, kun olen mennyt hakemaan sairastunutta lastenlastani yllättäen.
Paras tae lienee kuitenkin se, että lapset menevät, ja myöskin jäävät mielellään päiväkotiin. Meillä se vaihteli omien lastenlasteni kohdalla. Joihinkin päiväkoteihin heidän oli vain turhan vaikea sopeutua. Riitti, kun yksikin silminnähden kärttyisä, vaativa ja jo työhönsä tympääntynyt hoitaja lähti eläkkeelle. Ilmapiiri parani jo satunnaisen kävijänkin mielestä.
Olet oikeassa Kaija, että jokaisen hoitoalalla toimivan henkilön tulee osata asettua myös toisen ihmisen asemaan. Mutta jos henkilö joutuu työskentelemään omien arvojensa vastaisesti, se kuormittaa sekä työntekijää että ympäristöä. (Tämä koskee useampia aloja.)
Uusi Suomi tänään: "...perus- ja lähihoitajista jopa useampi kokee joutuvansa viikoittain toimimaan omien arvojensa (37 %) tai sääntöjen ja normien (21 %) vastaisesti kuin vanhustenhuollon työntekijöistä. Eettistä kuormitusta kokevat keskimääräistä enemmän myös muun muassa sairaanhoitajat, lastenhoitajat ja lastentarhanopettajat ja sosiaalityöntekijät, joista 18–23 % joutuu vähintään viikoittain toimimaan omien arvojensa vastaisesti."
Ymmärrän hyvin, että psyykkinen kuormitus lisää huomattavan paljon työntekijän kokemaa henkistä rasitusta, joka purkautuu sitten ympäristöön, niin hoidettaviin kuin työkavereihinkin. Siksi myöskin oikea hoitajamitoitus on elintärkeää, jotta jokainen hoitaja pystyy tekemään työn arvojensa mukaisesti oikein ja hyvin.
Juuri siksi ei myöskään maksimaalinen voitontavoittelu ei ole oikein, eikä hyväksyttävä tapa hoitaa näiden heikompien ihmisryhmien hoitoa. Tosin yksityisistä lasten päiväkodeista en tiedä mitään. Kokemukseni ovat vain kunnalliselta puolelta.
Haluaisin vielä lisätä sen, että vanhusten palvelutalojen työ- ja työnolosuhteet ovat varmasti työntekijöille uskomattoman raskaat, jos vielä kokee ajanpuutteen suurimpana ongelmana, ettei ehdi tehdä sitä niin kuin haluaisi. Siinä empaattinen ihminen kokee sen vielä raskaampana, kun kyseessä on vielä vanhat, hauraat ja elämän loppusuoralla olevat vanhukset. Kunnioitan jokaista, joka siihen pystyy ja vielä liian pienellä palkallakin.
Seurailen muutamankin perheen päivähoitolaisia, eikä juuri
heidän kohdallaan ole ollut motkottamista. Neljä on ollut hoidossa,
kaksi on vieläkin, eikä mitään merkittäviä ongelmia ole lähipiirissä.
Lapset on olleet kunnallisella puolella eri kaupungeissa.
Omat muistikuvani ovat muuten jo vanhoja. Duunissa kiertelin Stadin
päiväkoteja 2005 saakka. Kävin läpi lukemattoman määrän. Hämmästelin
aina, miten erilaisia päiväkodit ovat. Niissä oli ihan eri fiilis
riippuen henkilökunnasta. Lapset oli aina yhtä hauskoja, mainioita. Omat
duunit ei liittyneet ihmisiin, vaan päiväkodin tekniikkaan. Jouduin
kumminkin käymään kokonaisuuden läpi tila tilalta ja siten tuli
väkisinkin oltua tekemisissä asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa.
Kysymys on todella henkilökunnasta, korostetusti, myös siitä, että sitä on riittävästi ja pätevää. Sama asia toistuu kouluissa, jopa korostetummin.
Maria otti lopputilin kun AVI ei kiinnostunut perheiden valituksista huolimatta lasten ja perheiden oikeuksia ajamaan.Ei saanut resursseja.Nyt sdp lapsiasiavaltuutettu Kurttila pyrkii eduskuntaan.Tällä viranomaisella ei ole oikeuksia muuhun kuin neuvontaan,mediakasvona olemiseen,ja tiedottamiseen.Lakia he eivät pysty muuttamaan.
Aula varmasti sai tarpeekseen,kun mitään ei tehty ja samalla linjalla jatkavat edelleen.Oikeastaan hänestä piti päästä eroon,kun alkoi liiaksi julkisuudessa puolustamaan perheitä.
Maahanmuuttajataustainen epäpätevä.Malliesimerkki nykysuomen tulevasta henkilökunnasta vai?Mikä on muuten oma pätevyytesi lasten varhaiskasvatuksen alalla?Ja varsinkin siellä erityislasten puolella?Miksi nostit mahanmuuttajataustaisen henkilön joka on epäpätevä ,kirjoituksessasi esiin erikseen?
Suomessa on paljon maahanmuuttajia ,tarkoitatko nyt ,että suomeen pitää saada lisää EPÄPÄTEVÄÄ henkilökuntaa lasten varhaiskasvatukseen ja hoito-alalle.Miten epäpätevät ,kuten hän ja sinä ilmeisesti,ellet sitten ole suorittanut tutkintoa ennen kokeilujaksoasi?Olisitte parhaat esimerkit ja arvostelijat?
Tunnetko lastensuojelulain+YK lastenoikeuksien sisällön,lait alan työntekijöiden ammattipätevyysvaatimuksista-muut lait jotka sitovat näiden toimintaa?
MIKSI et tehnyt ilmoituksia eli ilmoittanut ALUEHALLINTAVIRASTOON EPÄKOHDISTA KANTELUA ,organisaation tai henkilön tekemistä voit sen tehdä SE KUN OLISI OLLUT VELVOLLISUUTESIKIN?Koskee näitä sosiaali ja terveydenhoidon ammattivalittajia siellä duunipaikoissakin.20 vuotta jatkuneen hoitajapulan ja muiden ongelmakohtien valittaminen kun on jatkunut jo niinkin kauan,ellei kauemmin.
HUOSTAFIRMOISSA ja sosiaalialan työntekijöissä,joista lastensuojelussa yli 50% epäpäteviä ,duunareissa se luonnevika onkin oikein pesiytynyt sinne kulttuuriin.Siellä sitä riittää kaltoinkohtelijoita ja mielivaltaista ihmisten kyykyttämistä harjoittavaa henkilökuntaa.Ihan maanlaajuisesti.Nythän sossut on tuotu jo varhaiskasvatukseenkin ,neuvoloiden ja koulujen lisäksi.
Uskon kyllä helpolla.Sosiaali ja terveydenhoidon alan asioissa ei varsinkaan lasta koskevista kaltoinkohteluista ja muista epäkohdista saa puhua julkisesti tai kirjoittaa.Varsinkin lastensuojelu on erityiskiellon kohteena:alan herrat ja rouvakerholaiset ovat se taho joka saa ihan itse päättää mitä sieltä julkaistaan VALIKOIDUSTI.Siksi sensuuri on siellä etukäteen jo valmiina mediassa julkaistavaan.Näiden piirit ja verkostot ovat niin sisäänpäin lämpiviä ettei sieltä kukaan toisiaan käräytä.Jos muiden ihmisten ja työntekijöiden valituksia alettaisiin tutkimaan ,se olisi liian vaarallista liiketoiminalle.
Suomi kun mainostaa itseään hyvinvoinnin paratiisina vaikka YK ja EIO ovat suomelle antaneet lukuisia huomautuksia laittomuuksista ja rikkomuksista lasten ja perheiden kohtelusta.
Nyt pitäisi kaikkien, asiatonta nähtyään, uskaltaa puhua. Tiedän useita, jotka ovat menneinä vuosina kirjoittaneet, mutta nimettöminä. Asiat on leimattu yksittäisiksi tapauksiksi, eikä sen enempää.
Kiitos Sinulle Kaarina vielä kerran!
on eroja.Kun es,kaupungissa oli aikoinaan yksityinen pieni päiväkoti ei siellä olut mitään ongelmai.Ei pakkonukkumista vaan enemmän sitä lapsen huomioimista yksilönä.
Kunnalliselle siirtymisen jälkeen se helvetti vasta alkoi.Ei ollut ikävä kyllä esikoulua tuossa pienessä päiväkodissa.
Nythän on suuret konsernit ketjuttaneet varhaiskasvatuspaikkoja ,eli ostaneet pieniä kotimaisia alta pois kuten sos-ja terveydenhoidon alalla vanhuspuolella ,vammaisten palveluissa jne/siellä kaltoinkohtelut maan tapa,kuten mielenterveyspalveluissa laitoksissa).
Kun suomessa alettiin uudistukset niin silloin tuli tämä epäpätevien lauma alalle,näitähän koulutetaan vieläkin kun ei ole ammattitaitoa ja kun lastensuojelu sotkettiin mukaan huoliseuloineen.Ennen hoidettiin lapsia nyt tehdään huoliseulontaa ,lastensuojeluilmoituksia joihin meneekin yhden duunarin koko työpäivä ja jokainen keittiöpsykologi onkin epäpätevän henkilökunnan lisäksi ,saanut itselleen itsetuntoa kohottamaan tehtäväksi tehtailla perheistä ilmiantojaan,johtajia myöten.
Olisivat pysyneet lestissään eli lasten hoidossa,kun laadukasta varhaiskasvatusta ei pystytä antamaan kuin kokoomuksen sanni g.laasosen ja saarikon(Kesk) vaalipuheissa.
Vuosien mittaan kiinnostus suomen PERHEPOLITIIKKAA kohtaan on ollut yhtä välinpitämätöntä lukuunottamatta aikaa ennen viime vaaleja,ENNENKUIN sensuuri iski täällä(kin) kirjoittavien blokeihin ja he saivat bannin jne.Taisi joutua oikeuteenkin joku melkein kun pelko iski sisäpiireihin rajusti lapsibisneksen /perhebisneksen todellisuudesta TAI varsinkin sen PALJASTUMISESTA.Yhtä lailla varhaiskasvatuksesta tuli bisnestä,jonka hintalappu moninkertaistuu kun hoitopaikkojen sosiaalityöntekijöiden ja henkilökunnan diagnooseilla tehdään perheistä se ongelma.
Alla yksi esimerkki tuhansista.
– Muut hoitajat olivat kertoneet nähneensä, että poikaa oli kohdeltu osastolla muulloinkin väkivaltaisesti. Poika oli ollut kontillaan ja häntä oli potkittu polvella selkään, Katja sanoo.
http://oksanenilona.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26103...
Suomen parasta A-luokkaa PERHEPOLITIIKAN TUOTOSTA JA TULOSTA.JOKO alkaa suomessa silmät avautumaan muiltakin kuin niiltä TUHANSILTA PERHEILTÄ joiden valitukset makaavat aluehallintoviraston pöydillä KUN ROUVAKERHO tekee LISÄÄ LAKEJA LASTENSUOJELUN VARJOLLA joilla viedä IHMISARVO JA OIKEUDET PERHEILTÄ JA HEIDÄN LAPSILTAAN!
JOKAINEN näistä POLIITIKOISTA jotka ovat näitä uudistuksia olleet laatimassa ,joilla BISNES tuotiin suomeen ,vastuuseen ja viralta,korvaukset uhreille . Perheille oma PUOLUEETON TAHO joka EI OLE missään tekemisissä näiden rikollisten kanssa!!ON aivan turha valehdella ettei nämä rikokset ,kaltoinkohtelut,hyväksikäytöt lasten ja nuorten itsemurhat ole olleet tiedossa!
http://oksanenilona.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26339...
Vantaan lastensuojelusta tuli sijoitusbisnes: Sitra, FIM, LSKL ja
SOS- lapsikylä alkavat kuntouttaa neurologisesti oireilevia pelätyllä
perhetyöllä
1/2/2019
Kids for cash- skandaali jo mahdollinen Suomessakin
Lastensuojelun toimintoja ulkoistetaan kovaa vauhtia yksityisille yrityksille.
Lastensuojelun lainvastainen käytäntö ulkoistaa viranomaistyöksi
säädettyjä perheiden olosuhde- ja vanhemmuudenarviointeja ja siirtää
perhetyö jääveille sijaishuoltopalveluja tarjoaville yksityisille
yrityksille on lisännyt huostaanottoja ja räjäyttänyt lastensuojelun
kustannukset, jotka ovat kivunneet jo yli miljardiin vuodessa.
Lastensuojelun laittomuuksista raportoineita alaisiaan omiin muroihin pissijöiksi haukkunut Anna Cantell- Forsbom on nyt päästänyt vieraita lastensuojelun murokupille.
Asiakkaat samoin kuin veronmaksajat tosin voivat olla eri mieltä Päivi Singon palkinneen Cantell- Forsbomin samoin kuin Lastensuojelun Keskusliiton, Sitran ja S-pankkiin kuuluvan rahastoyhtiö FIM:n arvostelukyvystä lastensuojelun kehittämisen ja kustannussäästöjen suhteen.
Pitkään erilaisten ongelmien kanssa paininutta Vantaan lastensuojelua ollaan kaikessa hiljaisuudessa ajamassa osaksi sijoituskuviota, kertoi Vantaan Sanomat viime syksynä.
Kuntaliiton lehti varmistaa uutisen 28.1.2019.
Lapset SIB Vantaa- ohjelmassa ovat mm. algoritmejä rahoittava yksityinen S-pankin omistama rahastoyhtiö FIM, pääosin sijaishuollon edunvalvojista koostuva Lastensuojelun Keskusliitto, maahanmuuttajien kotouttamista kehittävä Epiqus, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra sekä vanhoja perhetyöntekijöitä perhekumppaneina kaupitteleva SOS-Lapsikylä.
Lapsi-SIB-nimisen rahoitussopimuksen ideana on se, että varhaisen puuttumisen tuomat säästöt lastensuojelussa päätyvät osaksi sijoittajille ja osa säästöistä jää kaupungin hyväksi.
Huomautan että varhaiskasvatus esikoulu,koulu,harrastuspaikat,nuorisopaikat jne.kuuluvat lastensuojelun piiriin eli ovat osa systeemiä.Perheet eivät tätä vaan tajua,kun sen pienen ihmisensä sinne vievät.Saatta nimittäin pian olla lapsen kohdalla VARHAINEN PUUTTUMINEN perheestään,kun nämä nykymuodin mukaiset varhaiskasvattajat ja se yli 50% epäpätevä lastensuojelu laittaa päänsä yhteen..Jostakin se raha on kunnille saatava valtiolta.
Olet trolli, feikki, muka taloustieteen lisensiaatti ja menee töihin päiväkotiin. Justjoo.
Kommentoi 46 kommenttia