Red Hat 7x-, Advanced Server 2.1-, Spectra Linux 1.2-tuki

Kuten monet ovat varmaan huomanneet, Red Hat ei enää tarjoa vika- ja tietoturvapäivityksiä Red Hat 7.3:lle. Lineox on kuitenkin rakentanut järjestelmän, joka kääntää automaattisesti Red Hatin Red Hat Enterprise Linux 2.1:lle tekemät korjauspakettien lähdekoodit binääripaketeiksi. Lineoxin järjestelmä takaa, että päivityspaketit ovat saatavilla alle vuorokauden kuluttua siitä, kun Red Hat on julkaissut korjaukset.

Red Hat Enterprise Linux 2.1:n tuki jatkuu täytenä (myös laitteistopäivitykset) marraskuun loppuun 2004, virhe- ja tietoturvapäivityksin toukokuun loppuun 2005, tietoturva- ja vakavien virheiden päivityksin toukokuun loppuun 2007.

Aktivointi

Tässä palvelussa kelpaavat samat käyttäjätunnukset kuin Lineox Enterprise Linux 3.0:n päivityspalvelussa, joten jos jo käytät sitä, sinun ei tarvitse aktivoida erikseen tätä palvelua.

Lähetä viesti osoitteeseen tilaukset@raimokoski.com, niin saat paluupostissa salasanan. Käyttäjätunnuksen voit valita itse ja se pitää kirjoittaa viestin aiheeksi (Subject-kenttä). Jos unohdat salasanan, lähetä samasta sähköpostiosoitteesta viesti, jonka aiheena on käyttäjätunnuksesi.

Aktivoinnin yhteydessä liityt myös Lineoxin uutiskirjeen postituslistalle. Uutiskirjeessä voi olla uutisia tämän palvelun muutoksista ja niitä ei ole tarkoitus lähettää usein. Sen mukana seuraa ohjeet, miten postituslistalta voidaan poistua.

Ilmoituspalvelu

Palveluun liittyy automatisoitu ilmoitus uusista päivityspaketeista. Ilmoitukset saa sähköpostitse liittymällä postituslistalle osoitteen http://www.raimokoski.com/mailman/listinfo/rh73_upgrade_announce kautta. Postituslistalle liittymisestä ei tulla missään vaiheessa pyytämään maksua tai sitä rajoittamaan. Postituslistalle lähetetään myös ilmoitukset palvelun muutoksista, joten sille kannattaa liittyä.

Palvelun osoite

Päivitykset ovat haettavissa osoitteesta http://www.raimokoski.com/lineox/updates/rh73/ kun palvelu on otettu käyttöön ja aktivoitu.

Palvelua voidaan käyttää myös apt-get-ohjelmalla, kun tiedostoon /etc/apt/sources.list on lisätty seuraavat rivit:

rpm http://www.raimokoski.com/lineox/ updates/rh73/i386 updates
rpm-src http://www.raimokoski.com/lineox/ updates/rh73/i386 updates

Lisäksi samasta hakemistopuusta löytyy Red Hatin aiemmin kääntämät paketit, jotka saadaan apt-getin käyttöön täydentämällä ensimmäinen rivi seuraavasti:

rpm http://www.raimokoski.com/lineox/ updates/rh73/i386 updates i386 noarch i586 i686 athlon

Jos sinulla on käyttäjätunnus ja salasana, ne kirjoitetaan:

rpm http://user:password@www.raimokoski.com/lineox/ updates/rh73/i386 updates i386 noarch i586 i686 athlon

Samaa tapaa merkitä salasana ja käyttäjätunnus käytetään käytännössä kaikissa ohjelmissa. Selaimet kuitenkin avaavat keskusteluikkunan, jossa käyttäjätunnuksen ja salasanan voi syöttää.

Palvelun kehittäminen

Tässä vaiheessa päivityspalvelu on vielä kehitysvaiheessa, mutta kuitenkin täysin käytettävä. Palautteen ja käytön seurannan perusteella palvelua kehitetään, dokumentoidaan paremmin ja siitä tiedotetaan laajemmin.

Red Hat Enterprise Linux 2.1 on Red Hat Linux 7.2 -pohjainen, joten sille tehdyt lähdekoodipaketit voidaan lähes poikkeuksetta kääntää Red Hat 7.2:ssa ja 7.3:ssa. Tällä hetkellä Lineox tarjoaa vain Spectra Linux 1.2 eli Red Hat 7.3:ssa käännettyjä paketteja. Jos kysyntää riittää, myös Red Hat 7.2:lle tarkoitettuja paketteja voidaan tarjota. Lähetä viesti, jos kaipaat Red Hat 7.2:lle tarkoitettuja paketteja. Pelkkä tyhjä viesti riittää, mutta voit mainita myös kuinka monelle koneelle ja miten pitkään tarvitset päivityksiä.

Tämänhetkinen palvelun toteutus on erittäin automaattinen ja sen mahdollisesti muuttuessa maksulliseksi, on todennäköinen hinta melko matala. Progeny tarjoaa vastaavan tapaista palvelua hintaan 5 USD/kk konetta kohden ja 2500 USD/kk rajoittamattomalle määrälle koneita. Lineoxin hinta olisi tätä alhaisempi. Todennäköisesti palvelu on alussa rinnakkain esimerkiksi puoli vuotta ilmainen ja maksullinen siten, että aikaisessa vaiheessa maksavat saavat reilumman alennuksen.