Venäjä massiivisen kyberhyökkäyksen kohteena
Lännessä on puhuttu paljon Venäjän trollauksesta ja kyberterrorismista. Mielenkiintoista onkin, että nyt Venäjä itse on massiivisen kyberterrorismiaallon kourissa.
Hyökkäys alkoi syyskuussa pari päivää ennen tarkasti seurattua Zapad 2017-harjoitusta. Viranomaiset saivat ilmoituksia kätketyistä pommeista, joutuivat evakuoimaan kohteen ja tutkimaan sen pommin varalta. Yhtään pommia ei ole löytynyt, mutta ymmärrettävästi kynnys olla välittämättä ilmoituksista on korkea – niinpä joka uhkaus ottettiin tosissaan.
Kysymyksessä on todella massiivinen terroriaalto, vaikka pommeja ei löydykään. Ensimmäisen kuukauden aikana 2300 kohteesta evakuoitiin yli miljoona ihmistä. Ja tahti jatkuu. Muutama viikko sitten ilmoitettiin, että Putinin Pietarin vierailun reitti oli miinoitettu, pari päivää sitten FSB:n päämajaa evakuoitiin pommiuhkauksen takia ja torstaina vuorossa oli Venäjän duuma.
Pommiuhkat kohdistuvat kansoitettuihin siviilikohteisiin, eivät niinkään infrastruktuuriin kuten voimaloihin tai tehtaisiin. Lentokenttiä, ostoskeskuksia, oppilaitoksia, sairaaloita, hallintorakennuksia, rautatieasemia, kirkkoja, elokuvateattereita.
Viranomaiset ovat kestokykynsä rajoilla. Kun pommiuhkat tulevat ryppäittäin eri kaupunkeihin, ovat kohteena olevan kaupungin resurssit riittämättömät. Kun pelastusviranomaiset koluavat rakennuksia pommien varalta, ei normaaleja pelastustöitä pystytä tekemään. Sieltä täältä on kuulunut viestejä siitä, että esimerkiksi ambulanssit eivät tule, kun ovat pommiselvityksissä kiinni. Lisäksi taloudelliset menetykset ovat valtavia, eikä Venäjän taantuva talous juuri nyt kestäisi yhtään lisämenetyksiä.
Koska uhkaussoittoja tulee päivässä satoja, kyseessä ei ole mikään koululaisten kepponen tai muutaman irtojihadistin kampanja. FSB, jolla on käytössään valtavan kalliiksi tullut SORM-5 -jäljitysjärjestelmä, ei kolmeen viikkoon kyennyt sanomaan muuta, kuin että puhelut tulevat ulkomailta. Operaation järjestelmällisyys on pelottavaa: soittoaallot menivät ensin systemaattisesti läpi maan kaupungit suuruusjärjestyksessä, ja iskevät nyt pariin kaupunkiin kerrallaan saaden niiden pelastustoimen aivan jumiin. Psykologinen efektikin on suurempi: kun yhdessä kaupungissa tehdään yli sata isoa evakuointia parissa päivässä, voi olla varma, että asia on kaupungin puheenaihe numero yksi, tuli siitä uutisia valtion kanavilta tai ei.
Aluksi monet olettivat, että kyseessä on Zapadiin liittyvä evakuointiharjoitus – olihan Zapadin virallinen tavoite juuri terroriuhan torjuminen. Kun soittotulva vaan paheni, oli selvää, ettei harjoittelun nimissä kukaan halua aiheuttaa valtavia tappioita ja sotkea kaupunkien toimintaa. Mainittiin ISIS, mutta se ei ole ottanut kunniaa terroriaallosta. Ukrainastakin puhuttiin, mutta ne puheet vaimenivat nopeasti. Kreml on ollut terroriaallosta hiiren hiljaa.
Hyvä kysymys on, montako toimijaa maailmassa on sekä motivoitunut vahingoittamaan Venäjää, että kykenevä pitämään kolmen kuukauden ajan yllä näin hyvin suunniteltua, massiivista anonyymia operaatiota?
Googlaa kuvia aiheesta kopioimalla tämä hakulause:
Массовые звонки о "минировании" зданий в России
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)
Kommentoi 1 kommentti