Spectra Linux 1.2

Myyntiversiot
Uudet ominaisuudet
Laiteyhteensopivuus
Errata, virheet ja ongelmat Spectra Linux 1.2:ssa

Spectra Linux 1.2 pohjautuu Red Hat 7.3:een ja siinä on kaikki Red Hat 7.3:n uudet ominaisuudet. Lisäksi mukana on kaikki Red Hatin kesäkuun 26. päivä 2002 mennessä julkaisemat korjauspaketit, joukossa useita tietoturvaa parantavia ja muita korjauksia.

Spectra Linuxissa on uutuutena ext3-tiedostojärjestelmä ja vanhat ext2-osiot voidaan muuttaa ext3:ksi tietoja menettämättä päivityksen yhteydessä. Olemassa oleville ReiserFS-osioille voidaan tehdä päivitys, mutta asennuksen tai päivityksen aikana ei voida luoda uusia ReiserFS-osioita.

Myyntiversiot

Linux Asentajan käsikirja 2003

Soveltuu päivittäjille ja uusille käyttäjille.
Päivittäjälle tämä on edullinen vaihtoehto. Asennusohjeiden lisäksi esitellään hieman uusia ominaisuuksia.

Uusille käyttäjille tämä on edullinen vaihtoehto päästä alkuun ja kokeilla Linuxia. Asennus ja asennukseen liittyvät toimet, kuten osiointi ja vapaan tilan luominen Linuxille käydään läpi seikkaperäisesti. Jos Linux miellyttää asennuksen jälkeen, voi hankkia myöhemmin ilmestyvän Ylläpitäjän oppaan, jossa käsitellään järjestelmän konfigurointia ja hienouksia.

Tärkeimmät ominaisuudet:
- neljä ohjelmaromppua
- 124-sivuinen asennusopas
- hinta 29 EUR
- mukana OpenOffice ja sen asennusohjeet
Lisäohjelmalevyn käyttöohjeet

Linux - Käyttäjän käsikirja

- neljä ohjelmaromppua
- noin 450-sivuinen ohjekirja
- hinta 44 EUR
Sisällysluettelo ja esipuhe PDF-formaatissa

Uudet ominaisuudet

Spectra Linux 1.2 on Red Hat 7.3 -pohjainen, joten siinä on kaikki Red Hatin uudet ominaisuudet ja lisäksi:
  • Red Hatin julkaisemia korjauksia.
  • CD-ROM-multiboot-ominaisuus. Vastaavaa ei ole yhdessäkään toisessa Linuxin levitysversiossa.
  • Kolmas asennuslevy on käynnistyvä ja sitä voidaan käyttää järjestelmän ylläpidossa ja vikatilanteissa. Käynnistyvässä ympäristössä on noin 50 Mt tärkeimpiä työkaluohjelmia, mutta silti se käyttää rompulta vain noin 30 Mt tilaa läpinäkyvästi pakatun tiedostojärjestelmän ansiosta.
  • OpenOffice 1.0 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi suomen kielen oikoluvulla. OpenOfficea voidaan käyttää myös suoraan rompulta asentamatta sitä kiintolevylle.

CD-ROM-multiboot

Tämä ominaisuus toimii uudehkoissa koneissa, joissa BIOS tukee käynnistystä CD-ROM:lta. Spectra Linux 1.2:n ensimmäisellä asennuslevyllä on 7 käynnistyvää levykkeen näköistiedostoa. Ensimmäinen käynnistää Spectra Linuxin asennuksen englanniksi, toinen suomeksi, kolmas saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi ja seitsemäs ruotsiksi.

Jos koneen BIOS ei tue rompulta käynnistystä, mutta CD-ROM-asema on IDE-väylässä, voidaan kone käynnistää erityisellä käynnistysohjelmalla, jonka käynnistyslevyke on Spectra Linuxin 1. asennuslevyllä nimellä /images/sbmboot.img. Sen avulla voidaan käynnistää rompulta kaikki edellämäinitut käynnistyslevykkeet. Tätä samaa levykettä voidaan käyttää kaikkien käynnistyvien CD-ROM-levyjen kanssa, joten muita käynnistyslevykkeitä ei enää tarvita. Samalla vanhaankin koneeseen saadaan tavallaan 2,88 Mt levykeasema.

Red Hat 7.3 -pohjaiset uudet ominaisuudet

Romppujen näköistiedostot

Löytyvät download-sivun kautta.

Errata, virheet ja ongelmat Spectra Linux 1.2:ssa

Lue myös
Red Hatin errata-sivu.

Äänikortit

Äänikorttia ei välttämättä tunnisteta automaattisesti. Tämä ongelma voidaan korjata yksinkertaisesti käynnistämällä ohjelma sndconfig.

USB-väylä

USB-väylääkään ei välttämättä tunnisteta automaattisesti. Tämän ongelman korjaaminen on hieman monimutkaisempaa. Ensin on otettava selville USB-kotrollerin tyyppi. Se onnistuu käskyllä:
# kudzu -p -c USB
-
class: USB
bus: PCI
detached: 0
driver: usb-uhci
Tärkein tieto on rivillä driver. Esimerkkikoneessa USB-kontrollerin ajuri on usb-uchi, joten ongelma korjaantuu komennolla:
echo alias usb-controller usb-uhci >> /etc/modules.conf
Jotta konetta ei tarvitsisi käynnistää uudelleen, pitää vielä antaa käskyt:
insmod usbcore
insmod usb-uhci